Македонският президент Стево Пендаровски ще приеме в Скопие делегация на две

...
Македонският президент Стево Пендаровски ще приеме в Скопие делегация на две
Коментари Харесай

Македонският президент ще се срещне с ОМО Илинден в Скопие |

Македонският президент Стево Пендаровски ще одобри в Скопие " делегация " на две македонски организации от България - ОМО " Илинден " ПИРИН и ОМО Илинден.

В кабинета на президента е постъпило искане за среща от ОМО " Илинден " ПИРИН и ОМО Илинден. 

Стево Пендаровски ще ги одобри при първа опция. Датата на срещата все още не е избрана, оповестяват от кабинета на президента пред скопската TV24.

" Най-после македонският политически връх се сеща да обърне внимание на македонците в България. Дано да е начало на една нова процедура и традиция, която да размени цялостното неуважение, практикувано до момента " - твърдят от ОМО " Илинден " ПИРИН.

В писмото до Пендаровски двете македонски организации загатват за срещата на българския президент Румен Радев с представители на организации на македонските българи през октомври предходната година. " Смятаме, че реципрочността би била знак за тъждество сред българския и македонския народ " - пишат от ОМО " Илинден " ПИРИН и ОМО Илинден. 

Решението на Пендаровски да се срещне с представители на двете нерегистрирани македонски организации от България е в несъгласие с политиката на досегашния министър председател Зоран Заев, който напусна поста си в края на 2021 година

" Нито е европейско, нито е вярно да се намесвате във вътрешните работи на други страни. " Така Зоран Заев отговори на декларация, изпратена от ОМО " Илинден " ПИРИН, ОМО Илинден и още няколко македонски организации от България през октомври предходната година.

Не мисля, че ние би трябвало да подхващаме дейности в България. Впрочем и нашата Конституция споделя, че не би трябвало да се намесваме във вътрешните работи на други страни. Това е посочено и в Договора за добросъседство, другарство и съдействие, в който се ангажираме да не се намесваме във вътрешните работи на България, отговори тогава Зоран Заев.

От ОМО " Илинден " ПИРИН настояват, че на 10 октомври 2021 година " към 70 представители от македонските публични обединения " са отбелязали " 143-годишнината от Македонското Кресненско въстание " пред паметника на Димитър Попгеоргиев Беровски в Кресна, в село Стара Кресна и в село Ощава.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР